logo
Реєстрація | Вхід

Головна » 2010 » Серпень » 19 » Фауна або тваринний світ (закінчення...)
16:22
Фауна або тваринний світ (закінчення...)

З простіших вiдомi малоресничнi iнфузорiї (Oligotricha), дрiбнi гiдромедузи дiаметром 1 мм у Hydractinia cornea i 20 мм у Campanyllaria johnstoni. З великих медуз добре вiдома вухата медуза (Autelia aurita), найбiльш багатий зоопланктон видами класу ракоподiбних (Crustacea). Цiкава i фауна острова, серед комах є кориснi види (запилювачi та ентомофаги) i шкiдливi (кровососи i фiтофаги). Запилювачi представленi в першу чергу бджолиними (Apoide) та двома видами двокрилих. До ентомофагiв належить велика кiлькiсть хижих i паразитних видiв - їздцi, оси, окремi види мурашок, деякі групи сiтчатокрилих, богомоли та метелики. На острові можна знайти 35 видів прямокрилих, більше 200 видів рівнокрилих, 30 видів клопів, 250 видів метеликів та 33 види жуків. Окремi види комах представляють значний iнтерес для колекцiонерiв i мають естетичне значення. Комахи-кровососи - комарi i гедзi – знижують рекреацiйну цiннiсть острова, а деякi з двокрилих шкодять диким копитним. До Червоної книги України та до Європейського червоного списку занесенi 15 рiдкiсних видiв комах Джарилгача, а саме: скарабей священний, махаон, великоглазка мала, бражник малий, джміль пахучий та мурашиний лев.

На материковому узбережжі, в пiдстилцi лiсосмуг та на добре зволожених ґрунтах, зустрiчаються дощовi черв‘яки, мокрицi та багатонiжки, а також до 60 видiв павукiв. На початку березня оживають вiд зимового зцiплення клопи-солдатики та семикрапковi сонечка. З квiтня з‘являються жуки-чорнотiлки, жужелицi. В травнi можна спостерiгати листоїдiв, довгоносикiв, вусачiв, могильникiв, починають вилiтати метелики голуб‘янок та совок. З кiнця червня починається лiт метеликiв-жовтушок, перламутрiвки, з‘являється сарана, прус iталiйський, коники, богомоли.

Фауна моря рiзноманiтна, серед молюскiв найбiльш помiтнi двостулковi устрицi (Ostrea edulis), мiдiї (Mylitus galloprovincialis) та червононогi рапани (Rapana thomassiana). З десятиногих - кам‘яна та трав‘яна креветки, два десятки видiв крабiв. Численними є рачки-бокоплави, краби-плавунцi, раки-самiтники. Серед заростей ховаються морськi йоржi (Scorpaena porcus). Товщу води вiд поверхнi до глибини 150-200 м населяють медузи - коренеот (Rhizostoma pulmo) та урелiя (Aurelia aurita).  В пiщаному ґрунтi моря закопуються черви-полiхети. Ними харчуються бички (Gobiidae), чорноморська камбала (Pleuronectes platessa), осетровi риби (Acipenseridae) - стерлядь та севрюга. В пiсок зариваються скати, або морськi коти (Dasiatis pastinaca). В солоних лиманах серед зостери ховаються зеленушки (Symphodus ocellatus), морськi голки (Syngnathidae), морськi коники (Hippocampus ramulosus), бички-травники (Zosterisessor ophiocephalus) та iн. В затоці зустрічаються цінні промисловi риби - чорноморський оселедець (Alosa pontika), тюлька (Clupeonella cultriventris), бичок-кнут (Mesogobius batrachocephalus), шпрот (Sprattus palericus), глос (Platichthys flesus), катран (Sgualus acanthias) та кефаль (Liza aurata).

Типовi представники герпетофауни - ящірка різнобарвна (Eremias arguta), гадюка степова (Vipera ursini) та звичайний вуж (Natrix natrix), батрахофауни - зелена ропуха (Bufo viridis), звичайна квакша (Hyla arborea). А загалом герпетофауна острова в цiлому бiдна: 5 видiв плазунiв i 2 види земноводних. Виключно біля прісних водойм зустрічається болотна черепаха (Emys orbikularis).

Пташине населення острова складає 248 видiв птахiв – це тi, що зимують тут, гнiздяться, пролiтають пiд час мiграцiй чи залiтають вiд випадку до випадку. Гнiздовий орнiтокомлекс острова та прилеглих акваторiй налiчує 20-25 тисяч пар птахiв. А пiд час зимiвлi та пташиних мiграцiй тут (разом iз Каркiнiтською затокою) скупчується до 150 тисяч пернатих, головним чином - водоплавних. Безпосередньо на узбережжi знаходять притулок та корм мiгруючi водоплавнi птахи, серед них – лебiдь кликун (Cygnus cygnus) та шипун (Cygnus olor) мають до 7 тисяч особин, лиски, сiрi качки та iншi качинi. Саме через Джарилгач пролягає i шлях прольоту степового журавля, жайворонка, перепела, курiпки, ворони, дрiбного сокола. Бiля моря зустрiчається багато чайок, диких качок (чорноголова чайка, крижень, чирок, нирок, свищ, чернь, шилохвiст), куликiв: травника (Trigna totanus), турухтана (Philomachus pugnax) та великого улiта (Trigna nebularia). Тут мешкають також гуски (сiра та бiлолоба), лиски, баклани, крячки, кроншнепи. 47 видiв птахів, що зустрічаються на острові, занесенi до Червоної книги та червоних спискiв, у тому числi: рожевий пелiкан, огар, степовий орел, дрофа, чорний лелека, степовий журавель та iншi. В серединi ХХ ст. зникли: огар (Nadorna ferruginea), степовий журавель (Anthropoides vigro), дрофа (Otis tarda), довгоносий крохаль (Mergus serrator), степовий лунь (Cirkus macrourus) та iн. Спецiалiсти лiсництва провели аклiматизацiю фазанiв (Phasianus colchicus), спочатку, в 1974 р., їх було 150 особин.

На островi налiчується 15 видiв ссавцiв. Серед комахоїдних: їжак бiлогрудий (erinaces concolor), землерийки мала та бiлобрюха. Два види ссавцiв занесенi до Червоної книги. Це – тушканчик великий (allastaga jaculus) та тхiр степовий (mustela eversmanni), мишi роду Sylvaemus та Mus, сiрi суслики та хом‘яки. Тут зустрiчаються заєць-русак (Lepus europaeus), лисиця звичайна (Vulpes vulpes). В 1929 р. майже вся популяція лисиць була знищена єгерем, але пізніше відновилася і вже в 1970–х взимку єгері відстрілювали до 100 лисиць. На початку ХХ ст. Кількість лисиць знаходиться в межах 20-25 штук. Єнотовидний собака (nyctereutes procyonoides), завезений до Європи з Далекого Сходу, поселився на островi сам, без втручання людини, і нині його кількість не перевищує 10 осіб. Самостiйно потрапив на острiв i дикий кабан (Sus skrofa), його кiлькiсть на островi складає вiд 6 до 12 особин. На материковому узбережжі зустрічається також ховрах малий (Citellus pigmaeus) та слiпак пiщаний (Spalax arenarius). В XVІ-XVІІІ ст. звичними мешканцями краю були благородний олень (Cervus elaphus), дикий кабан (Sus skrofa), сайгаки (Saiga tatarika), а до XІХ  ст. – тарпани (Eguus gmelini).

Спецiалiсти Скадовського лiсництва з вересня 1972  р. почали аклiматизацiю шляхетного оленя (Cervus elaphus).  На острiв Джарилгач з острова Бiрючий, що в Азовському морi, було завезено 13 оленiв. У 1980 р. завезли 12 європейських муфлонiв (Оvis ammon), а в кiнцi 80-х завезенi ланi (Сervys data). Нинi на островi близько 300 оленів шляхетних, 180 муфлонiв, 14 кабанів i 150 ланей.

У Джарилгацькій і Каркінітській затоках Чорного моря зустрiчається три види морських китоподібних ссавців (Cetacea) – два види дельфінових (Delphinidae) і один з родини морських свиней (Phocoenidae). Це дiльфiн-бiлобочка або звичайний (Delphinus ponticus) та чорноморська алафiна (Tursiops truncatus). Хоча найчастіше в Джарилгацькій затоці зустрічається пихтун або звичайна морська свиня (Phocaena). Усi китоподібні занесенi до Червоної книги України.

(Лиховид Олег Миколайович)

Переглядів: 2355 | Додав: Buhgalter | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню
Опитування
Реклама
     RSS підписка
Статистика
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архіви
Lazurne.at.ua © 2010 - Відпочинок на найкращих пляжах Чорного Моря!